phone 

Hungary (+36)

70.70.84.474

A minden évben más helyszínen megrendezett norvég Xreid ultrának idén a Jotunheiemen Nemzetipark adott otthont. A Dél-Norvégiában elterülő 3500 négyzetkilométeres terület különlegessége, hogy itt található az ország 29 legmagasabb hegycsúcsa.

A versenyszervezők idénre kicsit rövidebb távot ígértek mint tavaly, a kiírás szerint 105km-es pálya várt ránk 6500+ méter szinttel, azonban ahogy az lenni szokott, a valóságban ennél hosszabb volt a menet, ezúttal egy bő 10-essel.

Hónapok óta körvonalazódnak gondolataim a beszámoló megírását illetően, azonban mind a mai napig van egy hiányzó láncszem a történetben, egy részlet, amit ezidáig nem tudtam megérteni és egészen idáig vártam, hogy egyszer csak összeáll a kép és akkor majd tutti jó lesz a sztori. De nem. Továbbra is értetlenül ülök az élményeim egy része felett, de mivel holnap Magyarországra látogatom egy hétre, azt súgja a belsőm, hogy nem várhatok tovább.

Aki olvasta a tavalyi beszámolóm, emlékezhet rá, hogy én amolyan ímmel-ámmal futó vagyok, aki szeret a természetben lenni, de a rendszeres, tudatosan felépített edzéshez nem sok köze van.

Azonban a tavalyi futószezont követően megtört a jég, és végre megérett bennem a vágy, hogy elkötelezzem magam a rendszeres testmozgás mellett. Habár a választás nem éppen a futásra esett, annak ellenére, hogy rengeteg örömet okoz.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Tavaly nyár végén belevágtam egy egyéves asthanga jógaoktató tanfolyamba, mivel a balerína génekkel megáldott lányaim már régóta jól szórakoztak rajtam, hogy milyen merev vagyok. Gondoltam itt az idő, hogy móresre tanítsam őket, na meg a keleti filozófia is vonzott már egy ideje, szóval elérkezettnek tűnt az idő valami új tanulására.

A tanfolyam Oszlótól 3 órára, fent a hegyekben zajlott, ahol elég sok időt töltöttem. Az első hónapokban még kitartóan futottam 20-40 km közötti távokat a környékbeli hegyekben, miközben elkezdtem napi rendszereséggel (szombat pihenő nap) gyakorolni az asthanga jóga első sorozatát, ami egy tudatosan felépített koreográfia. Az első fele álló pozitúrákból, míg a második rész leginkább ülő gyakorlatokból áll. A mozdulatsorok egymásra épülnek, így a sorrend betartása lényeges. Az intenzív nyújtógyakorlatok mellett rendkívüli igénybevételnek vannak kitéve a tartóizmok, mindehhez pedig társul egy tudatos légzéstechnika aminek kezdetben az volt az eredménye, hogy a másfél órás gyakorlatsort követően sokkal fáradtabbnak éreztem magamat, mint egy marathon lefutása után. Egész konkrétan, a gyakorlatsor befelyeztével az öltözőben nem bírtam úgy a csap elé hajolni és inni, hogy ne támaszkodjak meg egyik kezemmel, és a lábaim még így is úgy remegtek, mint egy újszülött zsiráfnak.

xreid ultra magyari gabor 2018 3

Azonban az ivást követően felegyenesedve, mikor a tükörben megpillantottam az arcomat, mindig meglepődve láttam, hogy az rendezett, kisimult, mintha meg lenne fiatalodva, míg közvetlen a futások után inkább kerültem a tükörképemmel való találkozást....

Szóval beköszöntött a tél, a futószezon véget ért, a jógi életem azonban zakatolt tovább. December közepén pedig megkaptam az értesítést, hogy a versenyszervezők jóváhagyták a 2018-as versenyre a jelentkezésem. Hurrá, már alig vártam a tavaszt, hogy nekiállhassak egy sokkal tudatosabb felkészülésnek, mint tavaly!

Ami az időjárást illeti, minden a terv szerint ment. A tavasz megjött április közepe felé, ahogy az már lenni szokott itt északon. A tenyeremet pedig már csak néhány centiméter választotta el, hogy letegyem magam elé a padlóra, nyújtott lábakon állva. De ez gondolom nem sok futót hoz izgalomba.

Apropó álom! A tavasz többféle vágyat is ébresztett bennem, de a futás utánit valahogy nem sikerült. Az bizony jól elvolt a maga téli álmában, de olyannyira, hogy a naptárat már csak néhány hét választotta el a júniustól, én pedig nem futottam többet 50 km-nél tavaly óta!

És mindennek ez a tetves jóga volt az oka!!! Mert annyira magával ragadott és annyira kicsinált fizikailag a heti 6 nap gyakorlás ennyi időn keresztül, hogy egyszerűen nem volt energiám a futásra. Már a gondolatától is kapkodva vettem a levegőt! Ugyanakkor nagyon vártam a június végi versenyt, tudtam, hogy a pálya gyönyörű helyeken fog vinni.

Ennek a kettősségnek az lett a vége, hogy tulajdonképpen határozottan eldöntöttem, hogy erre a versenyre nem fogok futással edzeni! Azt mondtam magamba: „Oké, ha remeg jógázás után a lábam a fáradtságtól, akkor valószínű erősödik is nap, mint nap. Hogy ez az erősődés kamatoztatható-e a futásban, azt majd levizsgáztatom a versenyen.” - és innentől kezdve az egész eseményre úgy tekintettem, mint egy kísérletre, ahol én vagyok a professzor meg a kísérleti nyúl egyben.

xreid ultra magyari gabor 2018 h

Hát ilyen szellemben álltam rajthoz június 29-én a Turtagrø hegyiszállónál, ami kb 670 méteren fekszik. A mezőnyt duplájára bővítették a tavalyihoz képest, így 250-en rajtoltunk el déli 12-kor. Az első néhány kilométer arról szólt, hogy ne tapossuk agyon egymást, és türelmesen osztozzunk az ösvényen, ami később szerencsére kiszélesedett egy murvás úttá, ahol megkezdtük a szóródást. Rögtön az első 10 km-en begyűjtöttünk 1300 méter szintet, a hegyiösvényen felfelé szépen elrendeződött és elcsendesedett a tömeg. Mire elértük a 2068-as csúcsot, az emberek többsége már a saját kis világában kocogott előre.
Az idő ragyogó volt, felhő nem volt az égen, 20-22 fok. Idén is botok nélkül vágtam neki a távank, mondván így a legtermészetesebb. A hátizsákjainkban, megint a kötelező felszerelés, gyapjú aláöltözet, esőkabát és nadrág, navigáció, térkép, elsősegély csomag, nyomkövető meg a személyes motyóink leginkább ehető formában. A jógamatracot úgy döntöttem a kocsiban hagyom.

Az első állomás 30 km-nél volt, úgy gondoltam, az első etappal semmi gond nem lesz, ennyit bármikor-bárhol lefutok. Azonban már a huszadik kilométer körül éreztem, hogy enyhén szólva nagyarcoskodás volt így gondolkodni. A térkép és a domborzat előzőleges tanulmányozása során azt hittem, hogy a kétezres csúcsot magunk mögött hagyva jóformán csak lefelé fogunk haladni egy keskeny völgyben, egészen le az állomásig. De ez nem így történt. Olyan hullámvasút várt ránk, amilyenre az egóm egyáltalán nem volt felkészülve, így már elég korán elkezdtem kapni a pofonokat. Nem is tudtam átadni magam igazán a futás élményének, de egyenlőre csak halkan morogtam magamban, amit kissé korainak tartottam, ezért még időnként volt bennem annyi nyitottság, hogy rácsodálkozzak a táj szépségére.

Aztán néhány kilométerrel az első állomás előtt elérkezett az első dramaturg pillanat. Egy olyan szakasz következett, ahol az állomásra be- és kifutók ugyan azt a pályát használták. Eleinte lankás nyitott terepet kell elképzelni, magashegyi cserjékkel, lápos, füves mezőkkel, aztán az utolsó 900 méteren egy akkora ereszkedés jött, amire az izületeim nem voltak felkészülve. Kevesebb, mint egy kilométeren közel 400 métert mentünk lefelé, no meg a fürgébbek felfelé. Már eleve az ösvény ezen szakaszának két irányú forgalma elég nagy kihívást adott technikailag, de mindehhez társult a tudat, hogy nemsokára itt, ahol most éppen megyek lefelé, mindjárt mászhatok vissza! Nagyon nem tetszett! Az állomásra elég fáradtan estem be, térdeim erősen sajogtak az intenzív lefelétől. Levesszürcsölés közben lassan visszatért belém a kalandvágy és a mehetnék, külön motivációt adott a folytatáshoz, hogy elég sokan már itt kiszálltak a versenyből. Ez csak erősítette bennem a „csak azért is” érzést.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A fél órás szünet után olyan este fél 7 magasságában keltem ismét útra. A második állomás 53 km-nél várt. Azt gondoltam a következő 23 km majd barátságosabb érzelmeket fog bennem ébreszteni, ami a táv feléig igaz is volt. Az első órát követően ismét átszeltük a fahatárt, és űrbéli tájon folytattuk utunkat. Mindenfelé csak sziklák, hegyek, tavak, patakok és némi aljnövényzet. Nem túl sok, épp hogy csak bokáig érő, épp elegendő, hogy a cipő telemenjen mindenféle apró szarral, ami aztán egy ilyen út során olyan szinten beleaszalódik a zokniba, hogy száradás után a világ legjobb gyújtósának lehet használni. Ezzel csak azt szeretném kifejezni, hogy ha még nem futottál ultrát, de tervezed, akkor tudd, hogy a zokni a végén felejtős lesz, így csak akkor vedd fel a kedvenced, ha képes vagy megvállni tőle.

Mindig viszek magammal pótzoknit, sport-gyapjút. Az melegen tart vizesen is. De most új funkciót kapott, ugyanis elfelejtettem kesztyűt rakni a táskámba, és miuátn lebukott a nap a hegyek mögé olyan 10 körül, hirtelen piszok hideg lett. Nulla fok körül. Nem volt melegem a széldszekiben és a hosszú ujjú gyapjú pólómban, ezért mentem, ahogy tudtam, de nem tudtam olyan tempót tartani, hogy az komfortosan melegen tartson. Felfelé haladtunk már órák óta, kisebb csapatokba verődve keresték a helyes irányt az emberek. Ezen a szakaszon már egyáltalán nem volt ösvény, nem egy nagy forgalmú vidék ez. Egy hágó volt a cél 1500 méteren, ahonnan már csak kb 8 km várt ránk az állomásig. Én nagyon antiszociális kedvembe voltam, így leginkább egyedül haladtam, egyre jobban fájtak az izületeim és úgy éreztem, hogy kezdek kifogyni az erőmből. Kezdett sötétedni és a fejlámpám a második állomásom várt rám, mert optimista módon azt gondoltam, előbb fogok odaérni mint a sötétség. A hágó előtt egy kilométerrel egy meredek, nagy kövekből álló (fél autó méretű) kaptatóval kellett megbírkózni, szó szerint másznom kellett felfelé, annyira kimerült és kétségbe esett lettem egyszercsak, hogy egy eldugottabb részen lerogytam és elkezdtem zokogni. Elindult a lemez:

„Minek kell ezt újból csinálnod? Tavaly már bizonyítottad magadnak, hogy képes vagy ultrát futni! Miért nem elég az? Mire jó, hogy tönkreb@szod a testedet holmi egófűtőtte célok miatt? Ha?! Mire jó?”

Nem tudom melyik belsőm hangja volt ez, de igazat adtam neki. Ha ennyire kritikus a helyzet, akkor sok értelme nincs folytatni. Csípem a kihívásokat, de nem szeretek akarattal fájdalmat okozni magamnak. Kell, hogy legyen benne némi játékosság, különben értéktelen számomra a dolog.

Néhány perc szünet után feltápászkodtam és megindultam tovább, felfelé. Megerőltető volt a domborzati kontúrokat éles képpé generálni az agyamba lámpa nélkül, de legalább nem volt lehetőségem máson rágódni. Kissé enyhült a fájdalmam, tudtam, hogy gond nélkül el fogok jutni a második állomásra, ahol aztán leadom a gps követőt és viszlát.

xreid ultra magyari gabor 2018 5

A hágó után egy fensík peremén haladtunk, ahonnan nagy területet lehetett belátni, többek között látszottak az állomás fényei is, de siralmassan messziről pislákoltak. Aztán egyszer csak előbukkant a telihold a horizont hegyei mögül, ekkora aranytallért már rég nem láttam! Lenyűgöző volt minden körülmény ellenére. A show azonban nem volt hosszabb 10 percnél, ezután eltörpült és már csak a magasból vigyorgott ránk, de éppen elég fényt adott, hogy ráleljek a 10-20 méterenkénti sziklákra, kövekre festett jellegzetes piros „T” turistajelzésre. Már csak pár kilométer volt hátra, könnyű terepen, de futni már nem volt erőm. Vonszoltam magamat a szó szoros értelmében. A lábaim görcsben, térdeim visítottak, légzésem felszínes, csak éppen annyi, amennyi belefért meggörnyedt testem összepréselt tüdejébe. Már az egómnak sem fájt a gondolat, hogy feladom, annak ellenére, hogy idén sok barátom követte az eseményt, és kíváncsian figyelték mit produkálok. De mindez nem érdekelt. Megnyugodtam, megértettem, hogy így lesz a legbölcsebb cselekedni. Kítűnő alkalom az alázat és az öntisztelet gyakorlására, és ezek olyan szépen hangzó gondolatok voltak, melyektől éreztem, hogy békében tudok kiszállni a versenyből.

A hosszas vánszorgás után éjjel egy körül végre elértem az állomást, ami egy egyszerű hegyiszálló volt nagy közösségi teremmel a földszintjén. Mikor beléptem, mindenfelé magukba roskadt emberek, nem csak engem viselt meg ez a szakasz. Többen a barátaim közül, akik előttem haladtak, szintén eddig bírták a strapát. Itt nagyon sokan feladták, eddigre majd a mezőny fele kiszállt. És a következő, harmadik szakasz egy 37 km-es táv a semmi közepén, ahonnan nem bírják az embert csak úgy kimenteni, ha bedobja a törölközőt. Nincs út, nincs település a közelben. Minimum fél napos várakozási idővel kell számolni, ha mentés kell. (persze van mentőhelikopter is, de azt fáradtságra nem küldik ki) Szóval nem csoda, hogy ezen az állomáson mindenkinek a lehető legfelelőségteljesebben kellett mérlegelnie a képességeit.

Én is leroskadtam egy fotellbe, fejemet hátracsaptam és csukott szemmel pihegtem, az első negyed órában beszélni sem volt erőm, mikor aztán kezdtem magamhoz térni, odajött hozzám a rendezvény orvosa, aki mindenkit kötelezően megvizsgál, ő dönti el, hogy folytathatja-e az illető a versenyt vagy sem.

xreid ultra magyari gabor 2018 6

Megvizsgált, pulzus, pupilla, érdeklődött az állapotom felől majd megkérdezte, hogy folytatom-e? Csak halvány mosolyra volt erőm és halkan visszakérdeztem, hogy viccel-e? Ember, ülni alig bírok, nemhogy állni! Ő meg váltig állította, hogy szerinte jól nézek ki. Megköszöntem a bókot de mondtam neki, hogy még kell egy kis idő, hogy összeszedjem magam, aztán elvánszorgok leadni a nyomkövetőt... Közben kaptam levest, amít csigalassúsággal magamba töltöttem. Aztán egy bő háromnegyed óra ücsörgés után végre rávettem magam, hogy felállok. Nem volt egyszerű mutatvány, majdnem átestem az előttem lévő asztalon, az izületeim annyira fájtak, hogy nagyon nehzemre esett koordinálnom a mozgásom. Tyűha, gondoltam, ez nem lesz így jó, még a transzfer buszig sem tudok így kimenni a házból....

És ekkor bevillant, hogy megpróbálok nyújtani kicsit néhány jógagyakorlaton keresztül. Elvonultam a terem hátsó sarkába. Félmeztelenre vetkőztem, mert kinem állhatom a vizes holmikat magamon.
Aztán leültem (mert esélyem nem volt az állógyakorlatokkal kezdeni) és belefogtam az ülőgyakorlatokba. Eleinte kellemetlen volt, de legalább nem fájt, a légzésem még elég rendezetlen volt, de aztán kezdtem ellazulni és sikerült a légzésem felett is átvenni az uralmat. Éreztem, hogy a testem jelez, hogy: „Még, még, ezt most abba ne hagyd!” - de ezt most a legbensőségesebb és legtapintatosabb módon értem.

Az lett az önmagammal való nász eredménye, hogy közel egy óra jógagyakorlatozás után minden fájdalmam elmúlt és teljesen fittnek éreztem magam és a tudatom égett a vágytól mikor a futásra gondoltam. Már egyáltalán nem jöttek a „Miért?”-ek, egyszerűen iszonyatosan rámtört a futhatnék!

Párszor a padlón ülve felugrottam állásba, hogy teszteljem a térdeim, meg hogy visszajön-e a görcs, de minden rendben volt. Majd kiugrodtam a bőrömből, annyira örültem.

Felvettem a száraz ruháim, feltankoltam ételtáramat, üdvözöltem az orvost, közöltem, hogy folytatom. És immár világosban, hajnali fél 4 körül nekivágtam a folytatásnak. De nem akárhogy! Christian barátom, aki szintén kiszállt a versenyből ezen a ponton, rámhagyta a botjait. Erősködött, hogy vigyem, és ha nagyon nem kell, akkor hagyjam magam mögött. Én, a botszkeptikus pedig beleegyeztem. Rögtön mászással indult az etap, tele voltam energiával és úgy éreztem magam, mint aki még egy métert nem futott idáig, pedig két és fél órával ezelőtt még a futás gondolatától is görcsbe rándult a lábam. És itt van a hinyzó részlet! Ezt nem bírom megfejteni, megérteni, hogy erre hogyan volt képes a szervezetem?! Persze, írhatom, hogy a jóga! Igen, nyílván, de mi történt sejti, idegi, fiziológiai szinten??? Ha valaki ért hozzá, magyarázza már el, mert nagyon érdekel!

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Szóval innentől kezdve repültem és a botok marha jól jöttek! Sohasem hittem volna, hogy mennyit segítenek felfelé, lefelé, patakugrásban. Nem éreztem idegennek őket, azonos ritmusba dolgoztak a testemmel, egyedül a lápos vidékeken fogtak időnként vissza, amikor nem tudtam egy lendülettel kiszedni őket a sűrű sárból.

A harmadik etap részleteibe nem megyek mélyen bele, de rengeteg embert szedtem össze, ami csak külön doppingolt. Amikor megláttam valakit a láthatáron, úgy tekintettem rá, mint valami prédára, csak hajtott előre (pedig nem eszem húst, haha), aztán mikor megelőztem őket, akkor azzal szórakoztam gondolatban, hogy elképzeltem ahogy farkassá változnak és üldözőbe vesznek, akkor meg azért szedtem a lábaim. Persze egyiknek sem volt kedve fogócskázni, de én meg kifejezetten jól elvoltam a saját kis játékommal.

Egyszer belefutottam egy rénszarvas csordába, kb 30-an voltak, én meg egyedül. Tudtam, hogy nem esznek ezek embert, de mégis van az a mondás, hogy sok lúd disznót győz, és amikor 100 méteren belül van ennyi nem fajtám beli, azért akkor visszavesz az ember a fogócskázós attitudből. Érdekes élmény volt a vadonban megtapasztalni a kisebbség eme érzését, mint ember, de mivel én is, ők is megfigyelőként voltunk jelen a szituációban, ezért egyfajta nyugalmat is sugároztak, amitől az egész kicsit meg is érintett. Életre szóló emlék lett ez is.

Na de mielőtt még beszippantana a spirituális örvnény, maradok a tényeknél. Néhány kilométerrel az utolsó állomás előtt hosszan futottunk egy hegyoldalban, egyszer csak felfutottam a közeli gerincre, hogy pislantsak egyet. Hát a gerinc túloldalán pár száz méterrel alattam, egy lenyűgöző, hatalmas hegyitó bújt egy apró szigettel az egyik felén. Olyan kéken ragyogott a vize és úgy tükrözte a szomszédos hegyeket, hogyha impresszionista festő lennék, akkor ott helyben orgazmusom lett volna. A meghatottság pillanatában eldöntöttem, hogy a verseny után ide vissza fogok térni!

Nade ott tartottam, hogy a 37 kilit úgy letoltam, mint a sicc. 7 óra körül mentem, pedig volt szint bőven és dög meleg volt, amim kilátszott az szénné éget. Továbbra is végig fahatár felett haladtunk, így árnyék sehol nem volt. Az utolsó állomás nagyon buli volt. Sátor a semmi közepén, jó zenével, vicces személyzettel. Innen már csak egy giga hegy és kb 15km választott el a céltól.

xreid ultra magyari gabor 2018 7

Sokat nem akartam itt időzni, mert szerettem volna 30 órán belül célba érni, így egy gyors leves után robogtam is tovább, teljesen fitt állapotban. A robogást aztán 20 perccel később megtörte az utolsó nagyhegy, a Bitihorn ami jellegzetes formájával, hatalmas bástyaként tornyosul a nemzetipark délkeleti peremén. Ő a hegyek birodalmának őrzője a maga 1600 méteres csúcsával. A felfelé vezető erősen köves ösvényen rengeteg volt a turista így a hajrázásból nem volt hiány, de futásról ezen a szakaszon egyáltalán nem lehetett beszélni. Aztán mikor elértem a csúcsot, gondoltam innen már csak 9 kilométer lefelé, és végre beérek a célba, a Beitestølen nevű hegyifaluba. Közel 2 órám volt erre a távra, hogy harmincon belül legyek, és ez teljesen reálisnak is tűnt, sőt!

De aztán ahogy elkezdtünk ereszkedni a csúcsról, a turisták által kevésbé látogatott oldalán, kezdtem egyre szkeptikusabbá válni. A térkép szerint egy 600 méteres ereszkedés következett egy nagyjából 2 kilométeres szakaszon, ami igen, meredek, de hogy ennyire! Hozzá vagyok szokva a sziklamászáshoz, de azért ezt a részt nem tartottam viccesnek. A relatíve futható ösvényt helyenként 6-10 méter magas letörések szakították félbe, ahol csak lemászni tudott az ember. Szerencsére utolértem egy lányt, így a botjainkat egymásnak adogattuk, hogy biztonságosabban tudjunk kapaszkodni. Annyira eksztrém volt a terep, hogy erre a lejutásra bő másfél óra ment el, többször emlegettem a rendezőket, szerintem ez már felelőtlenség kategória volt, erre terelni a népet. Aki kicsit is tériszonyos, annak itt vége volt. Külön örültem, hogy öreganyám nem látja merre járok éppen és a rövid beszámolóim követően nem feszegeti a terepfutás mivoltát.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Hát ez a szakasz volt a hab a tortán, aztán innentől tényleg futható volt a pálya a célig. De a 30 órát felejtenem kellett már megint. Ez a futós kalandom 5 perccel 32 órán belül zárult, de legalább teljes testi és lelki épségben.

Másnap az eredményhírdetés és szokásos csoportkép után kocsiba ültem és felmentem „A Tóhoz”. Felpakoltam a kajakom minden jóval, sátorral és beeveztem a szigethez, amit még a gerincről szúrtam ki. A másfél órás túra után aztán megvetettem a lábam a fél focipálya méretű földdarabkán. Az egyetlen, apró homokos öbölben felvertem a sátrat, majd az elkövetkező három napom itt töltöttem. Embert ez idő alatt nem láttam, ami kifejezetten jól esett. Ultrák után mindig jól esik elvonulni kicsit és feldolgozni az eseményeket. Ide, a szigetre már vittem a jógamatracom is, és ezúttal a futócipőt hagytam a kocsiban. A testem e pár nap alatt teljes mértékben sikerült regenerálnom, egyetlen porcikám sem érezte, hogy pár napja még ott rohangásztam a tó fölött. Így hát ez az idei ultrám nem is a versenyteljesítményről szólt igazán, hanem egy nagyon mély randez-vous volt a testemmel és elmémmel. Mindenképpen sokkal közelebb kerültem önmagamhoz, önmagam megismeréséhez mind a futás és mind a jóga gyakorlásán keresztül.
Nagyon jó ember felettinek gondolt dolgokat teljesjteni, bővíteni, fejleszteni a teljesítőképességeim határait. Gondolom ezzel a legtöbb ember így van, de mindezt úgy véghez vinni, hogy test és szellem a legkevesebb sérülést szenvedje el, nagy önszeretet és tisztelet gyakorlására tanít. És pont ez az, ami az egészet oly széppé teszi. Több helyről hallotttam már, hogy az igazán kiegyensúlyozott, boldog élet előfeltétele, hogy szakítsunk egónkkal. Azonban ezzel nem igazán értek egyet, egyenlőre nem látom, hogy az egó nélkül mi késztetne újabb kihívásokra az élet bármely területén. Ezért egyre inkább az az érzésem, hogy az egót inkább megszelidíteni kell, megtanulni betörni, harmonizálni a testtel és lélekkel. Minél mélyebb lesz a barátság közte és lelkem között, annál inkább képes leszek megőrizni a nyugalmam, bármely szituációban.

Ez pedig elengedhetetlen a játékkal teli életstílushoz!

Hát röviden így éltem meg az idei Xreid versenyt, ami inkább volt önfejlesztő tréning, mint verseny, de hát ezek az ultrák már csak ilyenek! Nemigaz öregrókák?

Üdv néktek türelmes olvasók!

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

13 hozzászólás

 • Писменно сообщаем Вам о том что принято решение выплатить Вам денежные средства. Обезопасьте себя! немедленно оформить детали пройдя по ссылке на главную страницу платежного сервиса в срок до 15.10.2019. пока Ваш доступ в систему не заблокирован!Переход н Писменно сообщаем Вам о том что принято решение выплатить Вам денежные средства. Обезопасьте себя! немедленно оформить детали пройдя по ссылке на главную страницу платежного сервиса в срок до 15.10.2019. пока Ваш доступ в систему не заблокирован!Переход н 16 okt. 2019

  Сообщаем Вам об одорении решения выплатить Вам денежную сумму. Рекомендуем не откладывая разбераться с подробностями зайдя по ссылке на основную страницу сервиса в срок до 15.10.2019. пока Ваш доступ в систему не аннулирован!Переход на страницу: https://google.com

  Reply
 • Zlata76UKRethet Zlata76UKRethet 15 aug. 2019

  Hi! I'm Zlata, living in Ukraine. To be honest, I live in a village and we have no job. I get about $110 a month. It is very little ((
  That's why I can do it for a little money:
  - Send you hot photos and videos
  - send you a video of sex with an ex-boyfriend (if you don't put it out there!)
  - Make a hot webcast, such as Skype
  Also ready to come to you in any country for your money.
  I will not leave my contacts here. Find me just on the site http://bestgirls.iseekyou.today/?utm_source=5c167d5db0354&track=Zlata96&click_id=Zlata96 my nickname is Zlata96

  [url=http://v.ht/SexMamba][img]https://i.yapx.ru/EukHN.jpg[/img][/url]


  ==========================
  Привет! Я Злата, живу в Украине. Скажу честно, я живу в деревне и работы у нас нет. Я получаю в месяц примерно $110. Это очень мало((
  По этому я могу за небольшие деньги:
  - прислать тебе горячие фото и видео
  - прислать тебе видео секса с бывшим парнем (если вы не будете выкладывать его!)
  - сделать горячую ВЕБ-трансляцию , например в скайп
  Так же готова приехать к вам в любую страну за ваши деньги.
  Свои контакты тут не оставлю. Найти меня просто на сайте http://bestgirls.iseekyou.today/?utm_source=5c167d5db0354&track=Zlata96&click_id=Zlata96 мой ник Zlata96

  Reply
 • Cialis 20mg Cialis 20mg 18 febr. 2019

  Pharmacy Instances Persevering with Schooling
  Medicare isn't part of the Health Insurance Marketplace, so if you have Medicare protection now you don't need to do anything. The web site is managed by the Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS), the federal agency that administers the Medicare program. Erectile dysfunction (ED) is the inability to get and hold an erection agency enough for sexual intercourse. Additional trials ought to focus on comparatively rare subgroups equivalent to individuals with severe pulmonary hypertension or delicate airflow obstruction, whereby PDE5 inhibitors might still conceivably have useful results. Erectile dysfunction (ED) is a typical comorbidity in sufferers with diabetes. They are normally how providers begin treatments; nonetheless, patients on nitrates for coronary heart disease can't use these. The diminished exposure of tadalafil with the coadministration of CYP3A4 inducers may be anticipated to decrease the efficacy of tadalafil for as soon how to order cialis as day by day use; however the magnitude of decreased efficacy is unknown. Our pharmacists and care workforce work along with your doctors and insurance to find you ways to avoid wasting. Individuals enrolling in Medicare for the primary time will get the new card from the beginning. Chlophedianol; Guaifenesin; Phenylephrine: (Average) The therapeutic impact of phenylephrine may be decreased in patients receiving phosphodiesterase inhibitors. Levitra (vardenafil) tablets to treat erectile dysfunction accessible to order online in 5mg, 10mg, and 20mg strengths. Following remedy, sexual arousal, lubrication, orgasm, satisfaction and pain had been all significantly increased. Nevertheless, the research does deliver a new degree of detail and offers a singular picture of the damage that top doses of Viagra can cause. For the therapy of sexual dysfunction† in males receiving antidepressant therapy. Sildenafil is used to treat hypertension of arteries current within the lungs and proper aspect of the center.
  Goldstein I, Young J, Fischer J, Bangerter Okay, Segerson T, Taylor T. Vardenafil, a new phosphodiesterase type 5 inhibitor, within the remedy of erectile dysfunction in males with diabetes: A multicenter double-blind placebo-controlled fixed-dose study. Medicare Half D plans (generally called "stand-alone Medicare Part D prescription drug plans" or PDP) solely present prescription drug coverage. If an individual chooses Medicaid all the way back in the monetary options (considered one of earliest screens), the Plan Finder will current a Medicare plan comparability for a Medicare beneficiary who receives "full" Low—Earnings Subsidy (or LIS) benefits. In scientific studies, riociguat has been shown to reinforce the hypotensive results of PDE5 inhibitors. CONCLUSIONS—Remedy with sildenafil for ED was effective, resulting in an elevated percentage of successful makes an attempt at intercourse, and was well tolerated amongst males with type 1 diabetes. The choice to reclassify the drug was made following an evaluation discount generic cialis of the protection of sildenafil, advice from the Fee on Human Medicines and a public session earlier this year. This check, which displays when you have erections while asleep, can often help to determine whether or not the trigger is predominantly psychological or physical. Laupland KB, Helmersen D, Zygun DA, et al. Sildenafil remedy of main pulmonary hypertension. All three medicine have good outcomes, but it could take a little time and patience to get it right. At Northwestern College Feinberg College of Medicine, we're inspired by possibility and undaunted by complexity. Coadministration of atazanavir with vardenafil is predicted to substantially increase vardenafil plasma concentrations and may end in elevated related antagonistic events together with hypotension, syncope, visible changes, and extended erection.
  When you've got a qualifying incapacity or medical condition , you mightВ be eligible for Medicare benefitsВ before you turn sixty five. The acute care services, delivered by teams of well being care professionals, range in medical and surgical specialties. Medicare Half D is the non-compulsory prescription drug protection provided by personal insurance companies and accessible to all individuals with Medicare. Part B coverage begins as soon as a affected person meets his or her deductible ($183 for 2017), then usually Medicare covers eighty% of the RUC-set price for permitted companies, while the remaining 20% is the duty of the patient, forty either directly or not directly by non-public group retiree or Medigap insurance. Sildenafil protects cyclic guanosine monophosphate (cGMP) from degradation by cGMP-specific phosphodiesterase kind 5 (PDE5) in the corpus cavernosum Nitric oxide (NO) in the cialis pills for sale corpus cavernosum of the penis binds to guanylate cyclase receptors, which results in increased levels of cGMP, leading to easy muscle rest ( vasodilation ) of the intimal cushions of the helicine arteries This smooth muscle rest leads to vasodilation and elevated influx of blood into the spongy tissue of the penis, causing an erection. Over 50% of males age forty-70 have bother maintaining an erection and in youthful males it is still quite common with 25% of males going to the physician for the first time with erectile dysfunction being below 40. Once-a-day dosing of Cialis will not be recommended in sufferers with extreme hepatic impairment. You continue to need to really feel sexually stimulated to get an erection when taking an erectile dysfunction therapy. Within the word, he added CVS will possible transition Aetna member patients to lower-cost care options, akin to MinuteClinics and CVS specialty infusion service Coram.
  Vardenafil and other brokers for the therapy of erectile dysfunction should be used with warning in patients with penile structural abnormality (akin to angulation, cavernosal fibrosis or Peyronie's disease), or in patients who've situations which can predispose them to priapism (similar to sickle cell illness, leukemia, a number of myeloma, polycythemia, or historical past of priapism). In the past two decades the Viagra has turn into one of the most important solutions for men affected by erectile dysfunction (ED). Amoxicillin; Clarithromycin; Lansoprazole: (Major) Avoid coadministration of tadalafil and clarithromycin for the treatment of pulmonary hypertension. Docs now know that physical components trigger impotence in most males with the issue. The dosing directions for sildenafil are that sufferers take sildenafil one hour earlier than sexual exercise, whereas these for tadalafil suggest that sexual exercise may be initiated between 30 min and 24 h after dosing. Patients had been cheapest price for cialis randomised to one in all five remedy teams (tadalafil 2.5 mg, 10 mg, 20 mg, forty mg, or placebo). The proportion of makes an attempt at sexual intercourse that have been successful was 4-fold higher for sufferers receiving sildenafil than for these receiving placebo. Cialis is accepted for two totally different treatment approaches, as wanted use and as soon as each day use. 1. Walgreens attributed the rise in pharmacy sales to larger prescription volumes at its Rite Support shops. Viagra, Pfizer's blockbuster erectile dysfunction drug hit the market in 1998. For almost a century, MacNeal Hospital located in Berwyn, IL has been offering quality healthcare in the near western suburbs and the city of Chicago. Contact us right now for males's sexual well being solutions. In areas where maternal dying is high, reminiscent of in Afghanistan or CAR, we've opened particular tasks to provide care to ladies.
  The Home Health Evaluate device filters outcomes based mostly on zip code and the precise services offered by the home health agency, including nursing care, bodily therapy, occupational remedy, speech therapy, medical social companies, and residential health aide services. Vascular illness is the commonest explanation for impotence. Sufferers assembly inclusion standards had their medical histories and demographic info recorded and underwent a full physical examination, which included blood stress and heart rate measurements, a 12-lead electrocardiogram, and standard biochemistry and hematological laboratory tests. In clinical trials vardenafil was administered to over 17,000 males with erectile dysfunction (ED) aged 18 - 89 years, a lot of whom had multiple co-morbid circumstances. Chiurlia E, D'Amico R, Ratti C, Granata AR, Romagnoli R, Modena MG. Subclinical coronary artery atherosclerosis in sufferers with erectile dysfunction. In patients with mild to reasonable hepatic dysfunction, the tadalafil dose mustn't exceed 10 mg. Tadalafil is just not beneficial in patients with severe hepatic dysfunction. You'll be able to wait them out - the commonest uncomfortable side effects from Tadalafil (headaches, back pains or muscle aches) ought to seem 12-24 hours after taking the drugs, and will go away after two days. Antagonistic occasions had been generally mild to average in severity, with headache (20 vs. eight%), flushing (18 vs. three%), and dyspepsia (eight vs. 1%) reported more usually in the sildenafil than in placebo-handled sufferers. The transfer to make Viagra Join extra widely accessible will encourage men to seek help inside the healthcare system and increase awareness of erectile dysfunction,” he added. Chances are you'll hear a physician name it a priapism” Blood turns into trapped within the penis and can't move again out.
  Vardenafil: (Major) The safety and efficacy of tadalafil administered concurrently with any other phosphodiesterase (PDE5) inhibitors, comparable to vardenafil, has not been studied. Air is manually pumped up, stimulating blood stream to the penis, which helps convey on an erection. Class IA Antiarrhythmics: (Major) The producer recommends that vardenafil be avoided in patients taking Class IA antiarrhythmics (disopyramide, procainamide, and quinidine). Medicare half A does not pay for stays that solely provide custodial, non-skilled, or long-time period care activities, including activities of every day dwelling (ADL) reminiscent of personal hygiene, cooking, cleansing, and so on. Your physician may have to change the doses of your medications or monitor you rigorously for uncomfortable side effects. In a transfer to combat medical identity theft, the Facilities for Medicare and Medicaid Providers is issuing new cards cialis best price that no longer embrace Social Security numbers. Commonly used medicine that disrupt male sexual operate are spironolactone (Aldactone), sympathetic blockers reminiscent of clonidine (Catapres), guanethidine (Islemin), methyldopa (Aldomet), thiazide diuretics, most antidepressants, ketoconazole (Nizoral), cimetidine (Tagamet), alcohol, methadone, heroin, and cocaine. Also, sufferers with erectile dysfunction in all severity classes reported improved erections whilst taking Tadalafil (86 %, eighty three %, and 72 % for mild, reasonable, and extreme, respectively, as compared to 45 %, forty two %, and 19 % with placebo). Tadalafil decreases the exercise of PDE5, in order that extra cyclic GMP is on the market for the blood vessels inside the lungs. The dose could also be increased to 20 mg or decreased to 5 mg, based mostly on particular person efficacy and tolerability. Sign up for a free Medical News Immediately account to customise your medical and well being news experiences.

  Reply

Új hozzászólás

Gyere velünk!

Többféle edzésen és versenyen lehetsz büszke a csapat tagságodra!

Tagság

Legyél csapattag, éld át velünk az élményeket!

Hitvallás

A sportolók, versenyzők számos sportágban tették le névjegyüket a hazai és a nemzetközi versenyeken. Nemcsak eredményeikkel, hanem hozzáállásukkal is példát mutatva.

Mindkét nem és minden korosztály aktívan részt vesz az X2S TEAM munkájában, akár hétvégi sportolók, akár világbajnokok.

Alapító és edző
Az X2S TEAM közös élményindexe messze magasabb, mint a
Maraton, terepfutás
Sokfélék vagyunk, mégis egy csapatot alkotunk. [quote
Elnök (2014-), versenyző
Kalandot, küzdelmet, kihívást keresőként annyira
Terepfutás, tereptriatlon
Szeretjük és tiszteljük a sportjainkat, akárcsak
Versenyző
A csapatban a magyar hegységek állandó

Rólunk

Hírlevelek

Partnereink

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)